Klanten

Foto door Hugo Sousa op Unsplash

Wat voor soort klanten en projecten zoek ik?

Ik zoek levende, bewegende projecten. Ik ben niet zo van de projecten waar je een paar weken of maanden aan werkt, het oplevert, en dat je dan twee maanden onbereikbaar bent omdat je voltijds werkt aan een project van een andere klant. Nee, veeleer begint het dan pas echt. Er staat iets moois, en nu moet het jarenlang mooi blijven.

Allereerst is er onderhoud. Vergelijk het met een woning. Je verft het hout, brengt bouwafval weg, en laat de verwarmingsketel nakijken en repareren. Op een website maak je de vormgeving eigentijdser, controleer je of de instellingen nog optimaal zijn, ga je mee met ontwikkelingen in browsers, en houd je de technische basis solide zodat er geen achterstallig onderhoud is. Je website is klaar voor toekomstige veranderingen.

Regelmatig bouw je op dit stevige fundament iets nieuws. In het voorbeeld van een huis leg je zonnepanelen op het dak en bouw je een extra kamer. Op de website voeg je een integratie toe met een database of toon je grafieken. Je maakt een nieuw soort pagina waarin de beschikbare informatie op een nog helderder manier getoond wordt. Je breidt de zoekpagina uit.

Ik ben minder van flashy websites met paginabrede afbeeldingen en elke paar maanden een nieuwe homepage die de laatste trends volgt en honderd tracking cookies plaatst. Liever heb ik prettig leesbare pagina's met af een toe een afbeelding ter ondersteuning, zoals deze website.

Webshops zijn ook een minder goede match: ik ben in mijn eentje, dus ik kan geen 24/7 support leveren als de betaalmodule niet werkt en u omzet mis loopt. Als er een serieus probleem is, los ik dat uiteraard wel zo snel mogelijk op, binnen kantooruren.

Ik hoop op klanten die open source en vrije software een warm hart toedragen. Er zijn genoeg CMS'en waar je elk jaar een fortuin betaalt aan licenties, en dan heb je alleen nog maar het basissysteem, zonder klantspecifieke functionaliteit. Bij Plone krijg je veel gratis. Plone wordt gemaakt door vrijwilligers, vaak werknemers van kleine Plone bedrijven of grote gebruikers als universiteiten, wereldwijd. Plone is volledig open source en blijft dat ook, door de Plone Foundation die het copyright heeft en Plone beschermt. Een goed deel van mijn werk bestaat uit het verbeteren van Plone voor alle klanten: voor klant A fix ik een bug waar anderen ook last van hebben, voor klant B maak ik een extra module waar iedereen gebruik van kan maken, voor klant C verbeter ik documentatie die iedereen kan lezen. Intussen doen andere Plone ontwikkelaars van over de hele wereld precies hetzelfde en alle klanten profiteren daarvan. Bovendien maak ik als Plone Release Manager voor alle klanten nieuwe Plone releases en als lid van het Plone Security Team security fixes.

Om dit te kunnen blijven doen, is het wel nodig om een onderhoudscontract op te stellen voor een vast bedrag per maand. Dan kan ik onderhoud plegen en bugs oplossen, zonder dat voor elke vraag die u stelt een teller gaat lopen en een factuur volgt. Zie het als een centrale pot waar alle klanten geld in leggen en waaruit ik verbeteringen kan doen die elke klant ten goede kunnen komen. Vergelijk het met een Vereniging Van Eigenaren (in Nederland gebruikelijker dan in België dacht ik), waar huiseigenaren geld in stoppen om budget te hebben voor groot onderhoud aan gemeenschappelijke delen zoals een trappenhuis of dak.

Tot slot iets over mijn uurtarief: dat ligt tussen 100 en 150 euro per uur, exclusief BTW. Dit is afhankelijk van het soort project en klant. Voor goede doelen of andere organisaties zonder winstoogmerk blijf ik graag in het onderste deel van dit tarief.